|
Cristi Presura
|
 |
« : Iulie 26, 2010, 11:59:39 » |
|
Despre Cogeleac aici http://www.stiinta.info/news/864. Vezi si http://www.stiinta.info/news/712/52/. Trebuie sa spun nu ca sunt impotriva energiei eoliene, ci ca cred momentan ca este ineficienta fara subsidii... (va fi eficienta peste 20 de ani cand va creste pretul benzinei de cinci ori, sa fiti pregatiti...). Am citit insa azi asta pe Hotnews, care imi alimenteaza suspiciunile: "Pe de alta parte, din fondurile structurale europene sunt disponibile peste 430 milioane de euro pentru "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi" - Componenta 4.2. a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice."
Voi ce spuneti, e o inselaciune pentru a manca niste bani (apoi se lasa turbinele in paragina...) sau Romania chiar se afla in fruntea unui val de schimbare majora?
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Adrian Buzatu
|
 |
« Răspunde #1 : Iulie 27, 2010, 06:02:22 » |
|
Sunt voci care spun ca pretul de 4 ori mai mare va fi peste 1-3 ani, nu peste 20 de ani si atunci cu atat mai neceare sunt investitiile acum. Nu vad de ce zici ca e o vaca de muls Romania pentru UE din punctul asta de vedere. Tocmai ca suntem vaca de mult ca nu produce mai nimic si importam mai tot cu banid e imprumut tot de la UE. Asta e in sfarsit o ocazie de a produce ceva concret in Romania care sa creasca PIB-ul si exporturile.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
bad1979
|
 |
« Răspunde #2 : Iulie 30, 2010, 04:23:12 » |
|
In cazul de fata si Cristi si Adi au dreptate. Numai ca, in fapt Vaca de Muls (UE) este deghizata in Lupul cel rau. Adica, energia obtinuta eolian nu se poate obtine oriunde, ci numai unde "harta verde" o arata viabila. Intamplator in Dobrogea se poate. Excelent, pana aici! Dar ramane problema vanzarii energiei respective. Ati ghicit, nu ajunge la noi. Romania produce acum mai mult decat consuma. Daca ar inchide termo, hidro si nuclear fac fata consumului propriu. Si e si "green". Deci, la ce ne mai trebuie eoliana? Nu noua ne trebuie, ci ei au nevoie de energia eoliana.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Adrian Buzatu
|
 |
« Răspunde #3 : Iulie 31, 2010, 02:08:19 » |
|
Pai nu ma deranjeaza sa producem si sa exportam pentru ei. Creste PIB-ul tarii si cresc exporturile, deci nivelul de trai. Cand ei au nevoie de Daciile noastre, nu ne bucuram sa le producem si sa le exportam? Asa e si aici, zic eu.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
mmm
|
 |
« Răspunde #4 : August 04, 2010, 08:52:51 » |
|
Parcul eolian din Dobrogea face parte dintr-un plan mai mare, de "absorbtie" a centralei nucleare de la Cernavoda, in cadrul unei firme straine si, evident, fara ca firma sa cheltuie bani sa "cumpere" centrala nucleara (a carei valoare e ff mare indiferent cum o calculezi). De fapt, se pare ca acest lucru -"absorbtia"- s-a si intamplat, dupa cum am citit in presa. Energia electrica nucleara e cea mai ieftina.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Adrian Buzatu
|
 |
« Răspunde #5 : August 07, 2010, 11:07:16 » |
|
Poti da detalii despre aceasta presupunere absorbtie? Care sunt referintele din presa de care vorbesti? Din cate stiu eu, centrala este a statului, iar la reactoarele noi este o participatiune de firme straine si statul roman.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
bad1979
|
 |
« Răspunde #6 : August 08, 2010, 09:43:50 » |
|
Poti da detalii despre aceasta presupunere absorbtie? Care sunt referintele din presa de care vorbesti? Din cate stiu eu, centrala este a statului, iar la reactoarele noi este o participatiune de firme straine si statul roman.
Da, asa este, este a statului Roman si cred ca va ramane mult timp asa. mmm, in Romania se va mai construi o centrala "atomica" si nu are legatura cu eolianele, presa scrie si ea ca sa aiba subiecte.... @Adi, depinde cum vezi problema. Produci ieftin aici (si daciii si energie si....orice vrei tu) si vinzi dincolo. Practic banii nu raman in tara, ne alegem doar cu firimituri. Asta e pericolul real, sa pierzi autonomia financiar, tradus pentru secolul XXI=stergerea de pe harta economica a romaniei. Toate aceste societati (Renault, parcul eolian) nu sunt ale noastre, o sa devenim doar muncitori pe plantatia altuia....
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Jizel-Jeg
|
 |
« Răspunde #7 : August 08, 2010, 11:28:42 » |
|
Nu am inteles prea multe din comentariile precedente ...
Eu am inteles de la televizor (ala pe care-l am in carutza ...) ca treaba de la Cogealac apartine unei firme din Cehia. Am inteles de asemenea ca practic aceasta firma e intr-un razboi declarat cu primarul din localitate, primar care vrea sa-i scoata pe cehi si sa "bage" o alta firma, probabil una care-i da lui spaga... Razboiul asta s-a lasat cu impuscaturi, chestie comentata pe larg in mass-media.
O alta chestie legata de centrale eoliene in Dobrogea e ca, dupa cum am inteles, pot "taia" la propriu, pasarile migratoare, in drumul lor spre Delta. Partea proasta e ca vant ca lumea, noi avem numa in Dobrogea ...
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
bad1979
|
 |
« Răspunde #8 : August 08, 2010, 01:48:46 » |
|
Cogealac e una iar banii pentru eoliene e alta. Soo, nu are legatura ce ai citit tu, cu ce ai inteles. CEZ e Producator/Distribuitor/Furnizor si investeste banii proprii iar UE sau EU (cum vrea shatra ta) zice ca trebuie sa avem si energie verde. Intamplator avem harti verzi dar acolo nu investeste UE/EU ci unii privati care nu au obligatii contractuale cu ce zice UE/EU. Referitor la primar, ala e alt "smecher roman" care a incercat sa ciupeasca ceva dar a fost altu` mai 'dastept' (ministru chiar) care a sarit peste el si asta s-a ofuscat amintindu`si de Horia,Closca si Crisan, numa` ca boierii aveau pistoale si erau blindzati cu unele contracte.... Acuma ma gandesc...cum e mai bine sa moara pasarile?!? Taiate sau sufocate cu gaze? Culmea e ca am auzit ca si la fotovoltaice tantzarii au probleme la a coloniza terenul. Unde sunt aia "green" de petrol sa urle ca mor tantzarii de la bronz? Sau is ocupati ca fuge terenul de sub ei (Groenlanda) si le ingheata fundul ca iese apa rece la suprafata?
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Jizel-Jeg
|
 |
« Răspunde #9 : August 08, 2010, 02:15:27 » |
|
La mesaju precedent: Nu am inteles ce vrei sa spui in primul paragraf. Imi pare rau, incearca sa reformulezi. Cu primaru' nu mai comentez ca o tema deja fumata. Cred ca e naspa sa moara pasarile taiate. Mai ales pt ca e vorba de pasarile din Delta. Bineinteles ca asta nu tre' sa impiedice construirea de eoliene, ci sa se gaseasca o solutie pt a proteja pasarile. Nu stiu cum, ca nu "ma pricep", dar nu cred ca e o problema fara solutie. E interesant ca mor tzantzarii de la fotovoltaice. Daca stiam, imi puneam si eu la carutza ca m-au zapacit.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
bad1979
|
 |
« Răspunde #10 : August 08, 2010, 02:35:23 » |
|
Reformulez....UE nu e o vaca de muls in privinta eolienelor. Cez este un investitor privat si nu are legatura cu ce doreste UE in domeniul energiei verde pentru RO. Io nu am incredere in studiile astea din Delta. Poluarea care exista acuma ucide tot ce prinde nu numai pasari , sa fim seriosi. Numa` ca totusi ceva ma ingrijoreaza acolo......Se pare ca destabilizarea curentilor de aer da` peste cap si busola albinelor. Fara albine, nema` polenizare, nema` fructe, nema` papa la pasari. Asa ca Io cred ca la albine e problema si nu la barzauni. Tantzarii (femelele ca astea is rele de "gura" si doar astea ne musca) sunt atrase si de IR (habar nu am de ce) si bantuie panourile pana obosesc si mor ad-litteram.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Jizel-Jeg
|
 |
« Răspunde #11 : August 08, 2010, 02:48:40 » |
|
Aha, ce-i rau daca CEZ e investitor privat, atat timp cat produce energie verde? Nu inteleg de ce UE ar vrea altceva.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
bad1979
|
 |
« Răspunde #12 : August 09, 2010, 02:45:13 » |
|
Nu e rau, nici nu am spus asta. Ci doar ca fondurile care provin de la UE pentru dezvoltarea de energie verde, nu au legatura cu acest investitor privat. UE vrea insa sa ofere bani pentru dezvoltarea de energie nepoluanta, dar energia produsa se va intoarce tot la ei, adica nu e o "vaca de muls", ci exact invers. Tarile sarace sunt vacile de muls.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Jizel-Jeg
|
 |
« Răspunde #13 : August 09, 2010, 03:01:30 » |
|
bad1979, lasi impresia ca ai o gandire de genu "nu ne vindem tara". Nu inteleg de ce e rau sa se faca eoliene la noi in tara, chiar daca exportam aceasta energie in UE. Cred ca e bine sa producem cat mai mult, orice, atat timp cat respectivul lucru se vinde (chiar si ieftin).
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
Adrian Buzatu
|
 |
« Răspunde #14 : August 09, 2010, 09:14:22 » |
|
Eu sunt de acord cu Jizel-Jeg. Pai e mare noroc pe noi ca ei doresc produse ale noastre. Ca asa putem exporta si face PIB si face bani. Ca tara asta produce prea putin si avem nevoie mare sa producem orice. Asta cu energia e chiar minunat: ca producem cu poluare scazuta, ceva ce UE chiar cere si pentru noi si pentru ei, deci ce se va vinde sigur si ce e tehnologie de varf si de viitor.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|