Ştiinţă.info
Septembrie 10, 2010, 10:44:51 *
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.

Autentifică-te cu numele de utilizator şi parola
Noutăţi: Nimic nou sub Soare... O zi placuta!

Pagina principală   Ajutor Caută Autentificare Creează un cont  
Pagini: 1 2 [3]
  Imprimă  
Ajutor Subiect: Impresii despre articolele recente de pe EVZ referitoare la stiinta  (Citit de 1237 ori)
0 Utilizatori ÅŸi 1 Vizitator pe acest subiect.
Adrian Buzatu
Senior Member

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #30 : Iulie 27, 2010, 04:54:56 »

Au mai aparut de atunci articole la EvZ.ro, unul al lui Lucian Ancu (iata ca noi oameni de stiinta se alatura proiectului), iar altul al Catalinei Curceanu.

Acum am scris eu unul despre situatia la zi a cautarilor bosonului Higgs, asa cum reiese din rezultatele prezentate la conferinta anuala de fizica particulelor de colaborarea din care fac si eu parte. L-am publicat la Voxpublica si poate va aparea si la EvZ.ro in curand.

http://voxpublica.realitatea.net/stiinta/conferinta-ichep-2010-situatia-la-zi-a-cautarii-bosonului-higgs-49264.html
Memorat

Fondator si coordonator www.StiintaAzi.ro si www.FizicaParticulelor.ro .
Adrian Buzatu
Senior Member

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #31 : Iulie 30, 2010, 04:18:26 »

Am mai scris unul despre situatia la zi a experimentelor de la LHC, exemplificata pe un rezultat de la experimentul CMS, cu un grafic de rezultate comentat in detaliu.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/povestea-fizicii-particulelor-ce-se-cauta-in-tunelul-de-la-geneva-901856.html
Memorat

Jizel-Jeg
Member

Vezi Profilul
« Răspunde #32 : August 08, 2010, 02:27:04 »

De curand am incercat sa citesc un articol in evz despre barci romane, plumb, neutrinoless double beta decay, si experimentele macaronarilor. E vorba de articolul prezent la:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/idee-sclipitoare-sa-pui-plumbul-roman-in-slujba-stiintei-viitorului-902529.html
Ca privire generala, articolu mi se pare (mult) mai slab ca altele asemanatoare prezente in evz.

Sa ma explic de ce:
In ciuda faptului ca tema din titlu e foarte interesanta: s-a gasit o barca romana cu Pb avand radioactivitate redusa, articolul contine o gramada de detalii inutile (in consecinta e lung si obositor), si lucruri prost explicate. Parc-ar fi scris de vreuna din fostele mele colege de la fac. de fizica care stiau ca profii dau note mari daca "lucrarea" e expusa pe multe pagini. Mai mult ca sigur autoarea nu e una din fostele mele colege dar mentalitatea se perpetueaza, din nefericire.
 Marea majoritate a detaliilor inutile e formata din lucruri obisnuite in articole stiintifice. Cred ca acestea nu-si au locul intr-un articol "pentru oameni normali"  Face cu ochiul ...

Intre lucrurile prost explicate se remarca paragrafu:
"Obiectivul situării sub munte este de a filtra produşii secundari ai razelor cosmice (aceşti produşi nu mai reprezintă demult un mister), lăsând să treacă doar neutrinii şi eventualele particule de materie întunecată, care reprezintă scopul experimentelor."
Se vede ca distinsa autoare, savanta de renume mondial, nu prea simte notiunea de background. Iar daca o simte nu stie s-o exprime.

M-am mirat/amuzat/distrat/... vazand in articol si un fel de ecuatie (de fapt doua): n->p+e-+anti-ν; ν(=anti-ν)+n->p+e-
 Rog toate babele de la tara care au vazut asa ceva sa-mi scrie impresiile lor despre chestia asta.
 (Io unu inteleg ca savanta ne-a scuipat asta pe ecranu calculatorului ca sa ni se para totul mai clar, insa sint convins ca rezultatu a fost confuzant pt multa lume).

In fine, acu ca s-a mai destins atmosfera, m-a bucurat faptu ca s-a creat un "tandem fata-baiat" si in scrierea articolelor stiintifice in evz. By the way, am vazut ca se poarta, vezi tandemu Preda-Macovei. Nu vad nimic rau in asta, atat timp cat fiecare raspunde personal la obiectiile ridicate la proriile articole.

Multi neutrini la pupa.
Jizel-Jeg, manelistu impozitat.
Memorat
Adrian Buzatu
Senior Member

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #33 : August 08, 2010, 09:07:34 »

Ma bucur ca ai revenit din vacanta si ai adus noi comentarii. Eu mereu le studiez atent ca sa invat sa scriu articole cat mai bune. Poti comenta si articolele mele doua ample de la EvZ de saptamana trecuta? Linkurile le ai mai sus.

Ultimul meu articol a fost amintit si intr-un editorial din Capital.ro.

http://www.capital.ro/articol/bosonul-lui-higgs-si-bizonul-lui-boc-137665.html
Memorat

Jizel-Jeg
Member

Vezi Profilul
« Răspunde #34 : August 08, 2010, 10:15:26 »

Pai, e chiar fantastik ca ai reusit sa faci valuri cu articolele tale (at least si cu unu din ele). Articolul de pe capital.ro e chiar magulitor, fara discutie, mai ales ca vine din partea lui "Claudiu Åžerban, director general Editura Evenimentul ÅŸi Capital", dupa cum scrie in josul paginii/2 ecrane.
 Cred insa ca mnealui, nea Serban, a vrut cumva sa lumineze mai mult articolul tau, si din alte motive:
 1) pentru a intzepa cu el frivolitatea personajelor mondene din Ro,
 2) pentru a-si sustine un stil "original" de a comenta chestii economice si nu numai in articolulul dumisale.

P.S. Nu am fost chiar in vacanta, am fost in "prevacanta lu bulibasha" cand el (bulibasha, ma-ntzelegi) s-a gandit sa imi ceara sa descopar restul de fizica nedescoperita inca, pentru ca mnealui sa stea linistit la mare/soare stiind ca shatra noastra e cea mai tare. E clar ca n-am descoperit nimic, dar a trebuit sa ma fac ca muncesc din greu ...
Memorat
Jizel-Jeg
Member

Vezi Profilul
« Răspunde #35 : August 08, 2010, 12:14:57 »

Am citit rticolul lui Adrian, prezent la:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/povestea-fizicii-particulelor-ce-se-cauta-in-tunelul-de-la-geneva-901856.html

Articolu' mi se pare mishto. Am gasit multe lucruri (foarte) bune si (foarte) putine lucruri naspa.
Ca de obicei, incep cu lucrurile naspa.
Expresia "fascicule de protoni cu alte fascicule de protoni" cred ca e cam nefericita si putea fi evitata. De exemplu prin "2 facicule ..."
De asemeni nu prea mi-a placut formularea "pe particulele care conţin ...". Acel "pe" nu suna bine (desi vine din "on"-ul englezesc, cred), evita-l Adriane.
Cea mai naspa chestie mi se pare insa definirea procesului de "calibrare" ca "colaborările de cercetători ale acestor experimente verifică că aceste detectoare funcţionează aşa cum trebuie". Cred ca termenul pt aceasta definitie este "comissioning", nicidecum "calibrare".

In rest, numai lucruri bune in articolul lui Adrian, explica multe chestii complexe pe intelesul tuturor, explica o figura, raspunde la comentariile forumistilor, etc. 
Memorat
Adrian Buzatu
Senior Member

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #36 : August 08, 2010, 08:21:02 »

Multumesc mult de comentarii, apreciez mult.
Memorat

Adrian Buzatu
Senior Member

Vezi Profilul WWW
« Răspunde #37 : August 27, 2010, 07:39:00 »

Un nou articol al meu in EvZ.ro

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-este-produs-si-cautat-bosonul-higgs-904241.html
Memorat

Pagini: 1 2 [3]
  Imprimă  

Schimbă forumul:  

Creat cu MySQL Creat cu PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC
Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro
Validat cu XHTML 1.0! Validat cu CSS!