De curand am incercat sa citesc un articol in evz despre barci romane, plumb, neutrinoless double beta decay, si experimentele macaronarilor. E vorba de articolul prezent la:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/idee-sclipitoare-sa-pui-plumbul-roman-in-slujba-stiintei-viitorului-902529.htmlCa privire generala, articolu mi se pare (mult) mai
slab ca altele asemanatoare prezente in evz.
Sa ma explic de ce:
In ciuda faptului ca tema din titlu e foarte interesanta: s-a gasit o barca romana cu Pb avand radioactivitate redusa, articolul contine o gramada de detalii inutile (in consecinta e lung si obositor), si lucruri prost explicate. Parc-ar fi scris de vreuna din fostele mele colege de la fac. de fizica care stiau ca profii dau note mari daca "lucrarea" e expusa pe multe pagini. Mai mult ca sigur autoarea nu e una din fostele mele colege dar mentalitatea se perpetueaza, din nefericire.
Marea majoritate a detaliilor inutile e formata din lucruri obisnuite in articole stiintifice. Cred ca acestea nu-si au locul intr-un articol "pentru oameni normali"

...
Intre lucrurile prost explicate se remarca paragrafu:
"Obiectivul situării sub munte este de a filtra produşii secundari ai razelor cosmice (aceşti produşi nu mai reprezintă demult un mister), lăsând să treacă doar neutrinii şi eventualele particule de materie întunecată, care reprezintă scopul experimentelor."
Se vede ca distinsa autoare, savanta de renume mondial, nu prea simte notiunea de background. Iar daca o simte nu stie s-o exprime.
M-am mirat/amuzat/distrat/... vazand in articol si un fel de ecuatie (de fapt doua): n->p+e-+anti-ν; ν(=anti-ν)+n->p+e-
Rog toate babele de la tara care au vazut asa ceva sa-mi scrie impresiile lor despre chestia asta.
(Io unu inteleg ca savanta ne-a scuipat asta pe ecranu calculatorului ca sa ni se para totul mai clar, insa sint convins ca rezultatu a fost confuzant pt multa lume).
In fine, acu ca s-a mai destins atmosfera, m-a bucurat faptu ca s-a creat un "tandem fata-baiat" si in scrierea articolelor stiintifice in evz. By the way, am vazut ca se poarta, vezi tandemu Preda-Macovei. Nu vad nimic rau in asta, atat timp cat fiecare raspunde personal la obiectiile ridicate la proriile articole.
Multi neutrini la pupa.
Jizel-Jeg, manelistu impozitat.